Nou estudi sobre la pilota valenciana de Victor Agulló

28/02/2012

Nou estudi sobre la pilota valenciana de Victor Agulló

Hui s´ha presentat al Club Diario Levante l’estudi:La pràctica esportiva i les Falles: pilota valenciana, futbol i pedestrisme obra del sociòleg Víctor Agulló Calatayud, director de protocol, estudis i documentació de la FPV dins del darrer número de la «Revista d’Estudis Fallers-Quaderns d’Investigació Social de la Festa».

L’article fa un breu recorregut històric per més d’un segle història narrant els vincles entre les Falles i la pilota valenciana. Així podem conéixer els grans festivals que tenien lloc coincidint amb el 19 de març als trinquets de la ciutat Juan de Mena, Grau, Serrallo, Marxalenes i Pelayo i també saber dels campionats que s’organitzaven a Benimaclet abans de la Guerra Civil o del campionat que va organitzar la Falla Doctor Olóriz-Fabián y Fuero en memòria del desaparegut trinquet de Marxalenes, ubicat en aquest mateix carrer. Per ell desfilaren les figures de l’època com el Xiquet del Cristià, de Beniferri; el Garrut, de Carpesa; Llauraoret i Campaner, de Campanar; Paquito, de Borbotó, Bernat, de Massalfassar o Bolera, de Benicalap, que als seus 94 anys encara està viu i és tot un exemple d’estima i passió envers el joc de pilota.

En dates més recents, des de fa 16 anys, la Junta Central Fallera amb estreta col.laboració amb la Federació de Pilota Valenciana, torna a organitzar un campionat adreçat a les comissions falleres del cap i casal, que compta en l’actualitat de vora sis-cents jugadors. L’alma mater de la iniciativa va ser Juan Contreras, vicepresident de la Federació de Pilota Valenciana i persona sense la qual no es pot explicar l’auge de la pilota al cap i casal. Va ser igualment destacable l’important impuls econòmic del mecenes de la pilota José Luis López (Distribuciones Atalaya), la cobertura mediàtica dels periodistes especialitzats en pilota Alberto Soldado i Aureli López.
L’article es fa ressò d’una de les principals reivindicacions del món pilotaire faller com és precisament la construcció d’instal.lacions públiques per a la pràctica de la pilota, vista la total inexistència de canxes al cap i casal i el que obliga als fallers a desplaçar-se als trinquets dels pobles que voregen la capital. Finalment es tanca amb l’estudi del llibret que va editar el 1987 la Falla la Milotxa-el Campot de l’Albufera de Catarroja així com el ninot indultat de 1999 dels artistes Josep Latorre i Gabriel Sanz, de la Falla Plaça de la Mercé. Conclou amb un breu resum de l’activitat fallera vinculada amb els centres valencians a l’exterior (CEVEX) de Calvià- Illes Balears (la Falla el Toro), Buenos Aires (Falla Valenciana el Túria), San Juan (Argentina) o Montevideo (Uruguay) que organitzen activitats vinculades a la pilota valenciana sovint coincidint amb les festivitats falleres.

En definitiva, s’ha pretés posar a l’abast del gran públic una aproximació a la realitat de la pilota vinculada amb les Falles un fenomen poc estudiat fins l’actualitat. La «Revista d’Estudis Fallers» és el mitjà d’expressió de l’Associació d’Estudis Fallers, l’objectiu de la qual és fomentar i divulgar l’estudi de la festa fallera en les seues diverses dimensions acadèmiques estant actualment dirigida pel professor Gil Manuel Hernàndez.