La pilota valenciana un esport integrador

02/04/2014

La pilota valenciana un esport integrador

En l´ùltim any gràcies al gran treball de Óscar Llago y Zacarías Abietar, en la col.laboració de la Federació de Pilota Valenciana han aconseguit motivar als alumnes dels seus centres amb el nostre esport autòcton. En el trinquet de Pelayo, s´han fet dos festes de promoció amb altres jugadors i jugadores de pilota valenciana de diferents àmbits. Els Centres CRIS i CdD Acova i Sant Pau de València, Centres destinats a atendre a població amb transtorns mentals greus (TMG), varen convocar des del seu taller de pilota valenciana a uns 25 pilotaris de distintes procedències en la que va resultar una magnífica matinal fallera, el passat 14 de març.

Al trinquet de Pelayo, inaugurat a l´any 1868, durant les falles es va fer una jornada on la pilota corria com la pólvora. Es feren exhibicions d’una selecció de jugadors de la secció d’esports de la Junta Central Fallera amb modalitat de joc de carrer faller combinat amb escala i corda. Una representació de pilotaris en cadira de rodes de la Federació d’ Esports Adaptats (FESA) jugant a raspall amb les jugadores del CPV de Beniparrell. Desprès les jugadores de Beniparrell varen fer una partida de raspall. I com a convidats especials als pilotaris del CRIS de la Creu Roja de Castelló, que tot i haver-se iniciat en setembre de 2013, demostraren una gran habilitat en la modalitat de raspall.

Durant la jornada es varen fer entrega de quadres conmemoratius de la Jornada. Pura Soriano, técnica de la Conselleria de Benestar Social de la Generalitat Valenciana va ser l’autoritat institucional que va entregar el detall a cada entitat participant, a més de a la Federació de Pilota Valenciana per donar tot el suport a l’activitat i al trinqueter Arturo Tuzón per facil.litar l’espai per a la trobada. Per la seua banda, un excepcional esportista, seleccionador de l’absoluta i tècnic de la Federació, Pigat II, va ser qui, junt a Juan Contreras en qualitat de vicepresident i responsable de falles de la Federació, varen ser els encarregats de donar a cada pilotari dels CRIS i CdD un diploma acreditatiu de la participació en la matinal.

Cal recordar que va ser en abril de 2013 quan va tindre lloc, també en Pelayo, la presentació formal dels clubs Acova i Sant Pau. Quasi un any després hem pogut disfrutar de la “II Jornada de pilota a mà dels CRIS i CdD”. La finalitat d’estes jornades és bàsicament donar visibilitat al col.lectiu de persones amb malalties mentals. Amb el nostre esport valencià com a vehicle, estan demostrant que estan integrats i formen part de la vida social i cultural de forma totalment normalitzada, fent front i rebutjant així als prejudicis i a l’estigma que tradicionalment han acompanyat i maltractat a les malalties psíquiques.
Els pròxims objectius dels Clubs dels CRIS i CdD son seguint motivant a altres Centres a obrir tallers de pilota valenciana en qualsevol de les seues variants i alhora iniciar-se enguany en els intercanvis de pilotaris amb altres Clubs a nivell nacional. Com podem veure el món de la pilota és divers i ric.