Es completen els preparatius per a l'Autonòmic de Raspall

13/02/2014

Es completen els preparatius per a l'Autonòmic de Raspall

El primer cap de setmana de març començarà a rodar de nou la pilota de vaqueta pels carrers i trinquets de raspall. Una modalitat molt estesa per tota la nostra comunitat, doncs té una forta implantació en la Costanera, la Safor, la Vall d’Albaida, la Ribera i la Canal de Navarres, així com important representació en la Marina, el Comptat, i a nivell femení, també a l’Horta.

Enguany aquest torneig compleix ja trenta-dos anys, convertint el Campionat Autonòmic de Raspall Trios, trofeu Diputació de València, en una de les competicions de pilota valenciana amb major longevitat, sent el més antic de tots els de la modalitat de la raspada. Els participants del mateix gaudiren enguany de més de quatre mesos de competició, en els quals tindran partides fins a mitjan juliol, data habitual de les finals, que aquesta temporada tindran lloc en la municipi de Sumacarcer. De fet, la presentació del campionat se celebrarà en l’ajuntament d’aquesta població, el divendres 21 de febrer, i al com estan convocats tots els equips del torneig.

Ja en l’aspecte esportiu, la primera divisió tindrà tres equips com a clars favorits, si ben no es pot descartar cap sorpresa, doncs les restants formacions bé són capaces de donar més d’un esglai als, en teoria, trios més potents de la competició. Per a començar, com no, el vigent campió, Bicorb, que defensa el títol del 2013 amb la important baixa del seu principal jugador, Armant, que ha penjat els guants, i, a priori, no participarà ja després d’un parell d’anys d’èxits consecutius amb el club de la seua població natal. Victor i Mario, juntament amb alguna de les joves perles de la pedrera de Bicorb, hauran de lluitar per mantenir la supremacia de la Canal de Navarres. Si el campió perd un referent, l’aspirant recupera a un jugador complet com és Caxu, que completarà el trio de Kico, Perales i Pepiquet, donant-los potser una mica més de competitivitat. El tercer en discòrdia torna a ser Xeraco, club que després d’uns anys allunyat de la primera fila, reprèn el paper de favorit, doncs és l’entitat amb major nombre de copes en aquest torneig, sumant res mes i gens menys que quinze campionats dels trenta-dos disputats. Enguany compta amb una extensa plantilla de jugadors per a tornar per la senda de l’èxit, i entre Juan, Chaveli II, Enriko, Trini i Lluiset de Beniarrés qualsevol combinació possible és capaç d’aconseguir un equip fort i equilibrat en totes les seues línies. Però els restants equips tampoc són manxols, doncs Cocentaina, per exemple, compta amb Dani i Guillem de Vilanova, dos importants jugadors que poden plantar cara a qualsevol, reforçats amb Toni d’Ontinyent i Salva de Manuel. Un altre cas és el d’Alzira, que amb Edu al servei, i Roberto i el Blanco jugant davant, en la seua casa poden plantar cara a qualsevol de les restants formacions de la categoria. Finalment, queda la incognita del rendiment de la Valldigna, que torna a participar en aquest trofeu després d’un parell d’anys sense tenir representació.

L’altra màxima categoria, la primera femenina, comptarà amb vuit equip, després d’ampliar-se aquesta divisió pra donar cabuda a totes les jugadores de nivell que existeixen en el panorama actual. Enguany seran tres equips del club de Borbotó, dos del de Beniparrell, mes Alqueria d’Asnar, Tavernes Blanques i Meliana, que debuta en la categoria, els qui lluiten pel triomf. Aquesta competició femenina es completarà amb altres vuit equips participants en segona, amb formacions de Bicorb, el prolífic club de les quals també compta amb integrants femenines, Tavernes Blanques, Beniparrell i, per primera vegada en competició oficial, Moixent, un altre club més que s’uneix en la lluita per promoure el raspall entre les jugadores de pilota.

Les altres restants categories masculines tenen també una àmplia acceptació, doncs mentre en la divisió de plata seran Bicorb, un dels clubs més actius, Ondara, que ha reprès amb força l’afició perduda fa uns anys, Polinyà del Xúquer, clàssic on els hi haja, Quatretonda i Rafelbunyol. De les restants categories cal destacar la recuperació de Rafelguaraf, amb un equip en tercera, la consolidació de grans clubs com Gavarda, amb cinc equips, o Alqueria d’Asnar, Real de Gandia i Sumarcarcer, amb quatre formacions cadascun d’ells, així com la volta a la competició de clubs habituals fa unes temporades com eren Canals o Els Poblets.