La Pilota Valenciana serà Bé d'Interés Cultural abans del mes de setembre

07/01/2014

La Pilota Valenciana serà Bé d'Interés Cultural abans del mes de setembre

El conseller de Governació i Justícia, Serafín Castellano ha entregat a la Consellera de Cultura, María José Catalá, la documentació necessària per a iniciar l’expedient de declaració de la pilota valenciana com Bé d’Interés Cultural (BIC) i hi ha assenyalat que “la declaració contribuirà a preservar este esport que forma part de les nostres arrels i tradicions més arraigats”.
Ambdós han assegurat este matí que estan treballant perquè la pilota valenciana siga BIC (Bé d’Interés Cultural) abans del pròxim mes de setembre i del dia que rendix homenatge a este esport tradicional de la Comunitat.
Així mateix, Català ha afirmat que el seu Departament treballarà en la incoació de l’expedient i que l’objectiu és que “per al Dia de la pilota valenciana de 2014, el pròxim mes de setembre, ja estiga declarat com BIC”.

En este sentit, Castellano ha assegurat que, “l’objectiu de la declaració del Consell constituïx no sols la protecció i promoció de la pràctica esportiva de la pilota valenciana, sinó també dels aspectes lingüístics, culturals, socials i etnogràfics associats a ella; perquè constituïxen una mostra de la riquesa i diversitat de la nostra societat i són un símbol d’identitat dels valencians”.

Per tot això, ha destacat que la declaració de la pilota BIC “és la mesura més adequada per a reconéixer el valor d’esta tradició i disciplina esportiva, protegir-la i promocionar-la a fi de garantir el seu llegat a les generacions futuras”.

La pilota valenciana continua estant molt viva ja que la Comunitat compte actualment amb més de 3.700 esportistes de pilota federats i estan en funcionament més de 130 instal·lacions en què es practiquen les distintes modalitats del nostre esport.

Així mateix, ha subratllat que, a nivell professional, cada temporada se celebren huit campionats oficials, unes 20 competicions no oficials i més de 2.200 partides del dia a dia; totes elles en les modalitats d’escala i corda i de raspall. A nivell no professional es disputen més de 45 competicions en les modalitats de fontó, galotxa, raspall, escala i corda, llargues, palma i perxa.

El passat 28 de juny, el Consell va adoptar l’Acord pel qual s’autoritza l’inici de la tramitació del procediment per a la Declaració de la pilota valenciana Bé d’Interés Cultural. La proposta la va efectuar la Conselleria de Governació i Justícia per tindre les competències en matèria de pilota valenciana però com la declaració BIC requerix de la prèvia incoació i tramitació del procediment per part de la Conselleria competent en matèria de Cultura, la Direcció General de Cultura ha instat a la Conselleria de Governació i Justícia a remetre informació per a incorporar-la a l’expedient.

Concretament, hui s’ha fet entrega de l’informe justificatiu de la declaració de la pilota valenciana BIC i la documentació que constata el suport i adhesió a la dita declaració dels principals actors del bé objecte de la mateixa. Així mateix s’ha entregat el document remés pel President de la Federació de Pilota valenciana, José Daniel Sanjuán, en el que manifesta la voluntat d’esta institució d’adherir-se a la declaració de la pilota valenciana BIC. Amb açò es fa patent el suport unànime del món de la pilota a l’actuació impulsada per la Conselleria de Governació i Justícia.