03/08/2012
En setembre arrancaran els tornejos de tardor de galotxa, raspall i fronto
Una vegada concloses les competicions de pilota valenciana corresponents a la primavera, arriba el moment per a tots els clubs de preparar la segona part de la temporada esportiva en aquest esport amb tant arrelament a les nostres terres.
I aquests tornejos tenen un nom propi, la Diputació de València. Sense el suport de la qual no es podrien celebrar tantes i tan variades competicions. Varietat necessària tenint en compte les diferents modalitats de les quals gaudeix la pilota valenciana. I és que, mentre que en els mesos previs a la parada estival es disputen alguns dels tornejos amb major tradició del calendari oficial de les competicions de clubs, la tardor ens reserva altres noves i diferents emocions. Aquestes estan dividides segons les modalitats, ja que mentre en frontó el campionat per parelles es juga a la primavera, en el mes de setembre li arribarà el torn al campionat individual, del que eixirà el millor jugador de l’especialitat de les tres parets. I aquest campionat continua donant noves alegries al món de la modalitat, al comptar aquest any amb un total de deu categories, entre les quals figuren tres d’edat escolar, la qual cosa comporta un treball de pedrera que permet assegurar el futur del frontó valencià. El seu quasi centenar de participants estan citats per al primer cap de setmana de setembre, dins d’un calendari que els portarà prop de tres mesos completar. Mentre que la seua final corresponent a la màxima categoria tindrà lloc a principis de novembre. Entre els clubs participants cal destacar especialment a tres d’ells, Quart de Poblet, Borboto i Tavernes Blanques. El primer és el club de pilota amb major representació en els tornejos de frontó des de fa diverses temporades, sent els altres dos els qui els segueixen aquesta edició amb major nombre d’equips presentats.
Per part de la galotxa, mentre en l’autonòmic previ a l’estiu, es permeten els fitxatges per part dels clubs amb majors aspiracions, en el torneig Interpobles tan sol poden participar jugadors formats en cada club, amb el que s’aconsegueix una major identificació entre equips i localitats. Aquest campionat tindrà el seu inici també a principis de setembre, sent la seua presentació el dimarts 4 d’aquest mes, a les vint hores, a la Sala Multiusos del Poliesportiu de Godelleta, seu de les finals, que se celebraran conjuntament amb el trinquet de Xilxes, els dies 8 i 9 de desembre. Alfarp, Meliana, de nou Borbotó, Foios i Massalfassar són les poblacions amb major presència en la taula de participació, que aquest any tanca amb els mateixos nombres que en la passada edició. Cal destacar al club de Borbotó, doncs tot i ser considerat un clàssic dins d’aquesta modalitat, ha aconseguit ser el club que més equips ha presentat dins del total de competicions oficials, ja que solament en els tornejos de tardor té inscrits a nou participants en frontó individual, vuit equips de galotxa i altres quatre en el raspall parelles femení.
Parlant del cas del raspall, els primers mesos de l’any corresponen a l’autonòmic de trios que es disputa per igual en carrers o trinquets, sent el cas del torneig de tardor per parelles i tan sol en trinquet o pista artificial. Alzira és el club més participatiu en les competicions de la raspada, inscrivint en el 2012 a deu parelles, comptant amb jugadors, i jugadores en gairebé totes les categories. Genoves i Beniparrell són els clubs que marxen per darrere del club de la Ribera quant a quantitat de formacions, en un campionat que s’apropa, en termes numèrics, a les edicions anteriors.
La lliga de llargues i palma pren un altre vessant, desenvolupant-se després de l’estiu la competició de perxa, germana de les primeres. Tant en llargues com en palma o perxa, els clubs de Tibi i Sella són els referents clars en aquestes complexes modalitats. Ja a la fi d’any arribarà el torn de l’individual de raspall, que afrontarà la seua segona edició, amb aspectes de mantenir l’èxit de la primera, en la qual, entre les categories masculines i femenines, es van comptabilitzar prop de vuitanta participants. Finalment, l’escala i corda, després de tancar el torneig individual aquest juliol passat, afrontarà la seua competició per equips a partir de novembre, esperant tornar a superar el centenar d’equips, tal com va passar l’any passat.